Perşembe

Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler

Araç muayenenizin sağlıklı ve olumlu bir şekilde gerçeklemesi için yapılması gerekenleri bilmek büyük bir kolaylık sağlar. Muayene öncesi belirtilen hususları ve belgeleri hazırlamak size zaman kazandıracaktır.

Randevu Alma ve Borç Sorgulama


Araç muayene için mutlaka randevu almak gereklidir. Randevusuz çalışma prensibinin kaldırılmasındaki amaç büyük şehirlerdeki araç yoğunluğunun fazla olmasından kaynaklanmıştır. Bunun için mutlaka randevu almak gereklidir.

Randevu aldıktan sonra aracınıza ait borç sorgulama yapılır. Bunlar trafik cezası, taşıt vergisi, köprü ve otoyol borçları gibi borçlarınız var ise muayene yapılmaz. Muayeneye engel durumlar başlığından detayları öğrenebilirsiniz. Borçlarınızı öğrenin ve ödemeleri yaparak istasyona gitmiş olun.

Bir diğer nokta ise büyük şehirlerdeki istasyonların yoğun olmasıdır. Bu durumda muayene için mutlaka 2 saatinizi ayırın ve planlamanızı ona göre yapın.

Belgelerin temini ve kontrol edilmesi



  • Muayeneye gelirken araç ruhsatınızı yanınızda getirmenizdir.

  • T.C numaranızın yazılı olduğu nüfus cüzdanı, ehliyet yada pasaportunuzu mutlaka yanınıza alınız.

  • Muayeneye gideceğiniz araç sizin değil ise vekalet belgesini mutlaka bulundurun

  • Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin geçmiş bir tarihi var ise yenileyin ve öyle istasyona gidin

LPG/CNG İçin Bilinmesi Gerekenler


Lpg veya CNG tankları üzerindeki bilgilerin okunabilir olması önemlidir. Bu bilgiler içerisindeki seri numaraların okunamaması ve bir önceki muayeneden farklı bir tank tespit edilmesi durumunda sizden montaj tespit raporu da istenir. Gaz sızdırmazlık raporunun bulunmaması hafif kusurlardan sayıldığı için muayenenin yapılmasına engel değildir. fakat sistemde bir kusur bulunması durumunda sizden bu rapor istenecektir. LPG sisteminiz ruhsata işlenmemiş ise mutlaka işletilmesi gereklidir.

Aracınızı Kontrol Edin


Aracınızın türüne göre kullanılabilir durumda yangın tüpü, içeriği tam ilk yardım çantası, iki adet reflektör ayrıca traktörlerin römorkları ile kamyonların arka kısmında uygun arka işaret levhasının olması.

Aracınızın şasi numarası aracın gövdesindeki numara ile aynı olmalıdır. Kaza, çürüme, kaza, eskime gibi durumlarda okunmaması halinde yetkili bir kurumdan orijinallik  raporu alınmalıdır.